Konstiga lagar från förr

USA är kanske det land i världen som har flest konstiga lagar, vad sägs om att det i Iowa är förbjudet för hästar att tugga på brandposter eller att det i Oxford, Mississippi är förbjudet att köra 100 varv i sträck runt torget. Men konstiga lagar från förr finns inte bara i USA, utan över hela världen inklusive Sverige!

Svenska lagar från förr

I Sverige är det tillåtet att anpassa lagar i takt med att samhället förändras. Men även i Sverige har det funnits lagar som kan te sig märkliga i moderna ögon. Vad sägs om ”Publication Angående Den så kallade Juhl-Bocken” från 1700-talet som innebär att det var förbjudet att gå runt som julbock under julhelgen. Eller ”Förordning Emot Yppighet och Öfwerflöd” vars syfte var att stoppa svenskarnas slösaktighet på lyxvaror som siden- och sammetstyg.

Lag mot julbockar och för hustomtar

Om man i Sverige använde ”Publication Angående Den så kallade Juhl-Bocken” för att få stopp på trams som julbocken, så gör islänningarna det rakt motsatta. Här månar man om småfolket och enligt isländsk lag måste du dela med dig lite av din mat om en hustomte knackar på hemma hos dig. På Island har man också dragit vägnätet så att det inte stör vättarna.

Behåll strumporna på och dö inte i parlamentet

Gamla lagar behöver inte enbart vara av ondo eller ge upphov till goda skratt. För gravida kvinnor som besöker Storbritannien kan det vara bra att veta att de är de enda som har tillåtelse att kissa precis var de vill, även i en polishjälm. I Storbritannien är det inte heller tillåtet att dö i parlamentet; eftersom det är en kunglig byggnad har du tekniskt sett rätt till en statlig begravning. Du får inte heller gå barfota närmre än 100 yards från drottningen och bär du rustning i parlamentet säger lagen att du kan halshuggas. Den kanske gulligaste udda lagen är att det på Samoa är ett brott att glömma sin frus födelsedag.