Nya lagar 2019

Varje år instiftas nya lagar i Sverige, som oftast träder i kraft under det kommande året. Undantaget är de fyra grundlagarna. För att genomföra en grundlagsändring måste riksdagen ha fattat två likalydande beslut samt att det ska ha hållits ett riksdagsval emellan. Här följer en beskrivning av de vanligaste lagändringarna som har eller kommer att träda i kraft under 2019.

Cellprovtagning och rökförbud

En viktig ändring för alla kvinnor är de nya reglerna om cellprovtagning för livmoderhalscancer som börjar gälla den 1 juli. Hädanefter kommer cellprovtagning att vara kostnadsfri för alla kvinnor, som alltså inte behöver betala avgiften till landstinget längre. En ny lag som trädde i kraft samma datum, och som säkert inte har undgått någon, är den om rökförbud på uteserveringar. Lagen har blivit mycket omdiskuterad och många överträdelser mot förbudet rapporterades initialt.

Alkoglass och vattenskotrar

En nyhet är att Systembolaget kommer att utöka sitt sortiment med glass innehållande alkohol, som har blivit klassificerat som alkoholhaltig dryck. Glass med alkohol i, så kallad alkoglass, kommer nämligen i fortsättningen endast att kunna köpas på Systemet. Vattenskotrar har blivit populära inslag vid våra kuster och sjöar, men nu regleras åldern på förarna som höjs till 15 år. Detta för att en vattenskoter är ett kraftfullt fordon som kräver en viss riskbedömning för att kunna framföras säkert.

Garanterat stöd i skolan och förlängd läkarutbildning

Många fler än dessa lagar har stiftats, men få kanske har hört nyheten om att antalet studieår för att få ta läkarexamen har höjts, från fem och och ett halvt år till sex. En annan förändring i utbildningsvärlden är att grundskolan inför en ”läsa-skriva-räkna-garanti”. Det innebär att elever som i förskolan eller på lågstadiet ligger efter i läsning, skrivande, eller matematik ska få särskilt stöd.