Nya lagar 2019

Många lagar och regler känner de allra flesta av oss till, men det finns också lagar som är mer eller mindre okända för merparten av oss. Det finns även nya lagar att hålla koll på. Vet du till exempel vilka nya lagar som trädde i kraft i början av 2019?

Många lagändringar och tillägg

2019 är ett år med många nya lagar och/eller tillägg. En slopad tv licens innebär att du får börja betala public service till via skattsedeln och numera gäller ändrade karensregler. Från och med 2019 sker istället ett avdrag på cirka 20 procent för den första dagen vid sjukdom från jobbet. En annan ny lag gäller elefanter. Det är numera förbjudet att flytta runt och i elefanter, till exempel på cirkus.

Spel om pengar – en het fråga

En ny lagändring som det har debatterats mycket om är Sveriges spelregler. Från och med 2019 måste spelbolag ansöka om en svensk spellicens, vilket också innebär att de betalar 18 procent i skatt på spelöverskottet. De förbinder sig även att följa specifika regler vad gäller exempelvis ansvarsfullt spelande och reklam. Numera finns det också ett förstärkt skydd för transpersoner i och med en ändring i brottsbalken.

Håll koll på lagarna

Det är näst intill omöjligt att veta om alla lagar och regler utantill, men det är bra att uppdatera sig vissa av dem med jämna mellanrum. Du vet väl till exempel att det sedan tidigare är olagligt att urinera utomhus (på offentlig plats)? Det är en lag som inte alla känner till, men som är bra att veta om. Annars kan du åka på böter.